SUK – MARTINŮ – DVOŘÁK

Vstupné pro důchodce a studenty 80 Kč

Účinkuje BELLETRIO ve složení : Ludmila Štětinová - housle, Marie Součková – violoncello, Iva Raková – klavír

hosté : Matěj Polášek – housle, Zdeňka Hájková – viola.

Na programu :

J. Suk : Klavírní trio c moll, op. 2

B. Martinů : Klavírní trio č. 2, d moll

A. Dvořák : Klavírní kvintet A dur, op. 81

BELLETRIO:

Ludmila Štětinová (*1986) se začala učit na housle v šesti letech u své matky Ludmily Štětinové. Ve studiu u ní pak pokračovala i na Pražské konzervatoři, kde současně studovala ve třídě prof. Jarmily Krásové zpěv a v posledním ročníku i hru na violu u prof. Pavla Cyprise. V roce 2007 nastoupila na HAMU k prof. Jiřímu Tomáškovi, kde absolvovala v roce 2012. Navštívila kurzy sólové hry např. u Břetislava Novotného a komorní hry u prof. Jana Talicha.

Od roku 2004 působí jako koncertní mistr komorního orchestru Vox Bohemika v Českém Brodě, se kterým také pravidelně vystupuje jako sólistka.

V současné době vyučuje hru na housle na ZUŠ v Klecanech, kde je zároveň zástupkyně ředitelky. Její žáci byli oceněni v soutěžích Plzenecké housličky a v celostátním kole soutěže ZUŠ v komorní i sólové hře.

Marie Součková (*1986) začala hrát na violoncello v sedmi letech u prof. Martina Škampy. Absolvovala pražské Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením u Martina a Mirko Škampových, dále pokračovala studiem na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Jaroslava Kulhana a na Vysoké hudební škole v Lucernu (Švýcarsko) ve třídě Prof. Marka Jerie. V roce 2013 ukončila svá studia na Hudební vysoké škole ve Stuttgartu u Prof. Conradina Brotbeka.

Zúčastnila se mnoha mistrovských kurzů v Čechách i zahraničí, je držitelkou cen ze soutěží Beethovenův Hradec v Hradci nad Moravicí, klubu Lyceum v Lausanne, Rahnmusikwettbewerb v Zürichu a Karl-Wendlingwettbewerb ve Stuttgartu. Ve Stuttgartu také absolvovala roční praktikum v orchestru státní opery.

V současné době se věnuje pedagogické činnosti, komorní hře a hře v různých pražských i mimopražských orchestrech.

Iva Raková (*1986) studovala klavír pod vedením Boženy Steinerové a Františka Malého nejprve na Gymnáziu Jana Nerudy s hud. zaměřením (dnes Gymnázium a hud. škola hl. m. Prahy - GMHS). Na Hudební fakultě AMU v Praze a na Univerzitě Palackého v Olomouci a univerzitách ve Výmaru, Göttingenu a Mexico City absolvovala obor hudební management a kulturní studia. Poté se vrátila na HAMU do klavírní třídy Fr. Malého a s komorním souborem složeným ze členů České filharmonie zakončila studium jako absolventka nového magisterského oboru komorní hry. Iva je nadšenou komorní hráčkou - působila v klavírním duu, triu, kvartetu i kvintetu a také v duu se svou sestrou, klarinetistkou Renatou. Často spolupracuje s pěveckými sbory. Pět let působila v managementu Kühnova dětského sboru. V současné době se věnuje klavírní spolupráci na GMHS.

Naši hosté:

Matěj Polášek – II. housle

Matěj Polášek (*1985) začal hrát na housle v sedmi letech pod vedením prof. Jiřího Nováka, u něhož pokračoval ve studiu na Gymnáziu Jana Nerudy. V roce 1996 získal 3. cenu a cenu Bohuslava Martinů v soutěži Prague Junior Note. V roce 1999 obsadil 2. místo v houslové soutěži v Nové Pace a vystoupil jako sólista s orchestrem Solisti di Praga. V roce 2000 získal v soutěži Prague Junior Note 2. cenu a opět i cenu B. Martinů. Dvakrát vystoupil v Rudolfinu jako sólista s orchestrem Gymnázia Jana Nerudy. V cyklu koncertů Hvězdy v hudbě debutoval s Talichovým komorním orchestrem a své studium na gymnáziu zakončil v Rudolfinu provedením Fantazie Josefa Suka s Pražským komorním orchestrem.

Ve studiích pokračoval na HAMU Praze jako poslední žák významného českého pedagoga prof. Václava Snítila. V roce 2009 podnikl koncertní turné v Japonsku. V rámci svého magisterského koncertu vystoupil Matěj Polášek s Moravskou filharmonií Olomouc. Následující rok odjel na dvouleté postgraduální studium do USA, kde studoval u izraelského profesora a koncertního umělce Bena Sayeviche. Matěj Polášek pravidelně navštěvuje letní hudební festivaly (Holandsko, USA, Španělsko, Rakousko), kde má možnost studovat s nejvýznamnějšími houslovými pedagogy a umělci (Z. Bron, J. Silverstein, Midori, M. Stern, J. Rissin, S. Yaroshevich).

Zdeňka Hájková – viola

Zdeňka Hájková (*1986) vystudovala hru na violu na hudebním Gymnáziu Jana Nerudy v Praze a dále na Pražské konzervatoři. Měla to štěstí se dále zdokonalovat u prof. Ladislava Kyseláka na brněnské JAMU a v rámci roční stáže u prof. Isabel Charisius na Hochschule für musik Luzern. V současné době je na mateřské dovolené odkud si ráda odskočí do komorních i symfonických těles. Věnuje se také hře na barokní violu a violu da gamba.

Délka akce: 80 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání