Beseda s prof. RNDr. Jakubem Hruškou, CSc.

Beseda s prof. RNDr. Jakubem Hruškou, CSc.

Klimatická změna a její dopady na náš život.

Setkáním s panem profesorem Jakubem Hruškou nad tématem, které je v současné době jedním z nejpodstatnějších: klimatická změna a její dopady na náš život.

V souladu s většinovým pohledem vědecké komunity lze globální změnu klimatu považovat za reálný problém, který nelze ignorovat. Přesto existují různé názory, jakou politiku by mělo lidstvo jako celek a jednotlivé země zvolit, aby se dopad změny klimatu minimalizoval. Česká republika zažívá historicky nejvyšší vedra a vysychání vodních zdrojů. Voda v krajině chybí hlavně proto, že se nemá kde zachytit, vsáknout a dlouhodobě se udržet. Namísto toho při deštích stéká, takže nám paradoxně hrozí jak sucho, tak povodně. Vymírají živočišné a rostlinné druhy, což je jev, který souvisí s rozsáhlými změnami krajiny, urbanizací, odlesňováním a průmyslovým typem zemědělství.

Prof. RNDr. Jakub Hruška, CSc. se věnuje problematice ochrany přírody, ekologii zemědělské krajiny, změně klimatu a vlivu pesticidů či kyselého deště na vodu, půdu i naše lesy. Je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze, pracuje pro Českou geologickou službu a Ústav výzkumu globální změny AV ČR. V roce 2015 se stal členem vědecké rady fakulty životního prostředí ČZU a panelu Rady vlády pro trvale udržitelný rozvoj. Od roku 2016 působí jako profesor environmentálních věd Univerzity Karlovy.

Využijte této vzácné příležitosti a přijďte besedovat o závažných tématech s mimořádným hostem, který je ve svém oboru jednou z nejrenomovanějších osobností u nás.

Večerem bude provázet Kamila Ženatá.

Vstupné dobrovolné

Délka akce: 100 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání