KOŠTOVÁNÍ 2023

KOŠTOVÁNÍ 2023

VSTUPNÉ V PŘEDPRODEJI 220,- NA MÍSTĚ 230,-

NOVÁ SCÉNA / FOYER / 9. ročník degustace vín z produkce vinařství, která rozhodně nenajdete v obchodních řetězcích. Koštování vinařství TOMAN, VAJBAR ZAJEČÍ, NOVÁK BOŘETICE a HNIDÁK ČEJKOVICE pořádáme ve spolupráci s Leteckou základnou v Čáslavi prostřednictvím Cimbálové muziky Vojenského uměleckého souboru ONDRÁŠ. Hudební bloky cimbálové muziky jsou sestaveny z českých, moravských, slovenských, ale i maďarských nebo rumunských lidových písní. Vstupné je včetně koštovací skleničky.

VINAŠTVÍ TOMAN RATÍŠKOVICE

Vinohradnickou a vinařskou tradici v rodině Tomanů založil již v roce 1945 Josef Macek. V roce 1969 se rozhodli Josef Macek spolu se zetěm Ladislavem Tomanem postavit sklep v areálu Slavín v Ratíškovicích a vysadit vinohrady. K těmto vinohradům přibyly po roce 1989 znovu i původní vinice v Bulharech. Na více než šedesátiletou tradici vinaření navázal syn Ladislava Tomana, Libor Toman v letech 2001-2012 výsadbou nových vinic v Ratíškovicích.

Používáme tradiční dlouhodobě osvědčené metody vinifikace a školení vín, jako například zrání červených vín v sudech, doplněné o některé moderní prvky – zakvášení vybranými kmeny kvasinek, chlazení odkalených moštů při kvašení. Vyrábíme malé jedinečné partie vín do cca 2000 lahví.

VINAŘSTVÍ VAJBAR ZAJEČÍ

Obec leží v tom nejjižnějším koutě jižní Moravy asi 40 km jihovýchodně od Brna v těsném sousedství Lednicko - Valtického areálu. Bohatá tradice vinařství v obci sahá daleko do historie. Už naši předci věděli, že v katastru obce jsou vhodné klimatické podmínky, ale i půdní složení umožňují docílit velmi dobré vyzrálosti hroznů.

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19.stol.

VINAŘSTVÍ NOVÁK BOŘETICE

Malé rodinné vinařství, které obhospodařuje asi 11 ha vinic. Veškeré práce ve vinohradě i sklepě se snaží dělat s rodinnými příslušníky. V roce 2014 si postavili sklep s penzionem. Kapacita ubytování 27 lůžek. Ve sklepě část vín dělají s primární aromatikou a menším zbytkovým cukrem a druhou část dělají tradičnějšími postupy - delší nakvášení na rmutu, promíchávání vín na jemných kalech..

VINAŘSTVÍ HNIDÁK ČEJKOVICE

Vinařství bylo založené v roce 2011 Tomášem Hnidákem v obci Čejkovice, nacházející se na jižní Moravě 40 km jihovýchodně od Brna v okrese Hodonín. Vzniklo na základě lásky k vínu a vinici, kterou převzal od svých rodičů a prarodičů.

V současné době obhospodařuje asi 7tis. keřů vinné révy, na rozloze přibližně 1,5 ha. Roční produkce je kolem 25tisic láhví, ať už z vlastních hroznů, nebo nakoupených od rodinných příslušníků.

VINAŘSTVÍ VINAŘE

Rodinné vinařství se nachází mezi obcemi Vinaře a Vinice, asi 8 km od města Čáslav. Navazuje na dlouholetou tradici pěstování vína v této oblasti. V roce 2010 jsme zde obnovili 10 hektarů vinic, na kterých jsme se od roku 2020 rozhodli hospodařit sami.

Víno vyrábíme výhradně z vlastních ekologicky vypěstovaných hroznů. Starost o vinici, péče o půdu, či ruční sběr hroznů jsou hlavní ingredience propisující se do chuti všech našich vín.

Pěstujeme odrůdy: Hibernal, Rulandské šedé, Tramín červený, Rulandské modré, Dornfelder a Cabebernet Cortis.

Holíkovi / Vinařství Vinaře, s.r.o.

Délka akce: 300 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání